Зуска Медвеђова - Биографија

Zuzka Medvedova

Једна од првих словачких сликарки, Зуска Медвеђова родила се 5. октобра 1897. године у Бачком Петровцу. Израсла је у сељачкој породици, што је знатно утицало на њено стваралаштво, како у тематском смислу тако и у ликовном схватању. Ликовни таленат је испољила већ у основној школи, док ју је шира јавност први пут приметила на изложби слика и ручних радова током Народног збора и Словачких народних свечаности у Петровцу 28. августа 1919. Зуска Медвеђова – "самоука сеоска девојка" тада се јавности представила први пут са својим сликама и скулптурама.

Са намером да упише академију, у фебруару 1921. године одлази у Праг. Пошто је у Праг стигла изван рокова за пријемне испите, почела је да похађа приватну школу проф. Фердинанда Енгелмилера, познатог пејзажисте. Касније, из финансијских разлога одлази у Берлин, како би наставила студије. Но, због недовољног познавања језика морала је да се врати кући. У овом периоду, у Петровцу је приредила своју прву самосталну изложбу, 3. и 4. септембра 1922. у згради, где се данас налази њена галерија. На изложби је приказала 95 дела, од тога 40 уља на платну. На првом месту у каталогу ове изложбе биле су Словачка соба и Жетва, наведене као највредније слике Зуске Медвеђове.

Након тога, Зуска Медвеђова се ипак уписује на студије али у Загребу, на Уметничко – индустријској школи. Међутим, захваљујући првенствено учитељу Јулијусу Кубањију, Медвеђовој полази за руком да се поново врати у Праг, положи пријемни испит и да се упише на Академију ликовне уметности. Уметничке студије у Прагу завршила је 1929. године.

Године 1982. Скупштина општине Бачки Петровац доделила је Зуски Медвеђовој Октобарску награду. Тада већ 85 – годишња Зуска Медвеђова намеравала је да се трајно пресели у Петровац. Ову намеру никад није остварила.

Зуска Медвеђова умрла је у Пезинку (Братислава, Словачка република) 11. фебруара 1985. године а урна са њеним пепелом стављена је у гроб њених родитеља и сестара на петровачком гробљу 3. марта 1985.

Њено уметничко дело у Петровцу чува Галерија Зуске Медвеђове, која је отворена 1. јула 1989. године.

Владимир Валенћик

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB