Бијенале словачких ликовних уметника - аматера

Бијенале словачких ликовних уметника аматера у Србији 2010 – 2018.

     У организацији Галерије ,,Зузка Медвеђова“ се од 1991. године организује смотра професионалних ликовних уметника, која на једном месту окупља ишколоване ликовне уметнике, Словаке у Србији. То је најпрестижнија манифестација те врсте која се реализује сваке друге године и репрезентује најновије радове ликовних уметника. Захваљујући њеном континуитету и свести нашег народа о ликовној култури, ликовна уметност се уврстила у савремену словачку културу као један од њених најактивнијих делова.

      Две деценије касније у организицији галерије организована је прва смотра ликовног стваралаштва уметника аматера. Повод за ову идеју била је чињеница да наш словачки народ своје слободно време посвећује и ликовној уметности, при чему о томе мало ко зна. У сваком нашем селу се налазе и људи – ликовни уметници аматери, који су посвећени ликовној уметности из задовољства, а притом стварају радове на које би друштво требало да обрати пажњу. Број ових ликовних уметника је много већи него број академских уметника и можемо их проценити готово на преко стотину.

На основу досадашњих података бијенале је окупило 116 ликовних уметника аматера, што представља значајан број уметника.

     У раздобљу од 2010. до 2018. године спроведено је укупно пет бијенала. Бијенале словачких ликовних уметника аматера се одржава сваке друге године. На бијеналу аматера имају право да се представе словачки ликовни уметници аматери и наивни уметници старији од 18 година са територије Србије, са једним радом који је настао током двогодишњег периода.

Аматери ликовни уметници посвећују пажњу најразличитијим темама и техникама: сликања или цртања, најчешће су на њиховим радовима уочљиве жанровске сцене фигура при раду, призори из свакодневног живота, крајолици, мртве природе, портрети, а такође и апстрактни ликовни израз.

      Прво бијенале је одржано у периоду од 22.05. до 30.06. 2010. године. Ова смотра је окупила 66 аутора из Петровца, Гложана, Кулпина, Кисача, Пивнице, Ковачице, Падине, Шида, Војловице, Новог Сада, Бољеваца, Јаношика и из иностранства.

     Друго бијенале је одржано у данима од 25.05. до 30.06. 2012. Учествовало је 57 аутора из 13 села и то из Селенче, Оџака, Падине, Ковачице, Бољеваца, Кулпина, Кисача, Арадца, Старе Пазове, Гложана, Пивница, Шапца и, наравно, из Петровца.

    Треће бијенале је одржано 26.12.2014. Учествовало је 12 аутора из 6 села. Били су то аутори из Петровца, Гложана, Ковачице, Кулпина, Кисача и Падине. То бијенале је у суштини била изложба састављена од изабраних ауторе, односно број ликовних уметника је био ограничен. То је била изложба дела аутора аматера који су до тада привлачили пажњу на своје стваралаштво првенствено својим ликовним изразом и техником.

    Четврто бијенале је за јавност уприличено у периоду од 17.12. 2016. до 28.02.2017. На њему је представљен 61 рад 24 аутора. Аутори аматери су дошли из Петровца, Гложана, Кулпина, Селенче,  Кисача, Јаношика, Хајдучице, Ердевика, Луга и Ковачице. За ово бијенале је занимљиво то што су у оквиру презентације били обједињени ликовни уметници аматери из удаљенијих, мањих средина.

     Пето бијенале словачких ликовних уметника аматера било је у периоду од 28.12.2018. до 1.02.2019. Ово бијенале је окупило 20 аутора из 8 средина: из Селенче, Пивница, Кисача, Петровца, Гложана, Кулпина, Ковачице и Падине. Те године изложба је била смештена у изложбеним просторијама Туристичке организације Бачки Петровац (у ГЗМ је била друга изложба у том термину), а за организацију бијенала се побринуло Удружење петровачких ликовних уметника.

       Из рекапитулације је уочљиво да редовна заједничка изложба словачких ликовних занесењака у Србији доноси увек нешто ново и на свеукупно задовољство . Неки ликовни уметници већ редовно излажу на овим манифестацијама, а неки спорадично. Више од половине сликара нам долази из Петровца, Гложана и Кисача, из средина у којима је наш ликовни аматеризам најснажнији. Главни циљ и улога организовања бијенала словачких ликовних уметника аматера је обележавање, презентовање и приближавање широј јавности уметничких интереса и ликовних израза појединаца у нашим срединама. Веома је важно нагласити да је циљ испуњен, те да је сачуван континуитет ове ликовне манифестације, која засигурно има своју будућност. Организација шестог бијенала словачких ликовних уметника аматера планира се 2020. године, тако да се његовим одржавањем континуитет не прекида.

Ана Сеч-Пинћир

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB