Сарадња са културним и образовним установама у 2019. и 2020. години

Међу приоритете Музеја војвођанских Словака свакако спада сарадња са културним и образовним установама, као и удружењима и друштвима у нашем окружењу и у иностранству. Како у прошлости, тако и задњих година, музеј је тежио успостављању сарадње са блиским и заинтересованим институцијама у циљу реализације посета, пројеката, размене искустава и литературе. Сарадња у 2019. и 2020. години била је интензивна, о чему сведоче спроведене активности.

У жељи да представимо нашу установу на 24. Међународној изложби ,,АртЕкспо 2019. године“, а у сарадњи са галеријом ,,БелАрт“ из Новог Сада, реализована је изложба ,,Геометријска апстракција у ликовној уметности војвођанских Словака“, која је за посетиоце била отворена од 5. до 11. марта 2019. године. У октобру је, поводом манифестације ,,Дани културне баштине“ у Дому културе Србобран, представљена наша изложба ,,Стогодишњице“.

Сарадња је реализована са стручњацима из Архива Војводине, који су вршили истраживање у нашем фонду, те припремили изложбу ,,Просвета и културни живот Словака између два рата у Бачком Петровцу“. Изложба је отворена током Словачког националног фестивала 2019. године у просторијама Војвођанског архива у Новом Саду. На изложби је приказан низ фотокопија предмета из нашег музеја.

Сарадња са Викимедијом Србије настављена је и у 2019. години. Музеј је посетио уредник Викимедије, чији је задатак био да пише о музеју и војвођанским Словацима, као и да у базу података унесе већи број музејских предмета. Током посете, од 1. јуна до 1. августа 2019. године, волонтер и уредник Викимедије Србије Александар Тумарић написао је на Википедији чланке на српском језику о Словацима у Војводини и дигитализовао разгледнице, плакате, летке, позивнице, фотографије, документе, уметничке радове. Резултат овог рада је написаних 70 нових чланака, 363 податка (у датотеци), 231 нових података је коришћено за илустрацију постојећих чланака на Википедији и 97 илустрованих чланака. На тај начин музеј постаје видљив на интернет енциклопедији. Поменути уредник реализовао је радионицу у просторијама Туристичке организације за културне раднике. Програм је финансијски подржало Министарство културе и информисања, које подржава развој програма ГЛАМ (галерија, библиотека, архив, музеј) у нашој држави.

Што се тиче сарадње са удружењима током 2019. године, бележимо успешне активности. Заједно са Удружењем васпитача просветних радника Словака Војводине, кроз радионицу и концерт, спровели смо пројекат ,,Цела породица ствара“. Целокупан пројекат је био врло добро oсмишљен и успешан, о чему сведочи присуство и активно учешће посетилаца. У 2020. години пројекат је реализован онлајн уз емитовање концерта, као и путем странице на друштвеној мрежи Фејсбук.

 У оквиру међумузејске сарадње можемо истаћи сарадњу са Музејом Војводине, који обавља и послове музејског документационог центра. Сарадња између наших институција била је на високом нивоу. Служба Музеја Војводине пружа саветодавну и стручну помоћ. У редовним интервалима бележи стање наших збирки и јединственог информационог система и надгледа рад на процесу дигитализације музејског фонда.

Ради спровођења пројеката који су везани за послове заштите непокретног културног добра у Комплексу традиционалне архитектуре, музеј редовно комуницира са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе у Петроварадину.

На пољу галеријске и изложбене делатности настављена је дугорочна сарадња са Словачким издавачким центром и Словачким културним клубом.

У сарадњи са Фондацијом ,,Бабка“ у Ковачици, организована је презентација наивне уметности Словака у Србији. Резултат сарадње била је изложба Јана Бачура из Падине 2020. године.

Као део образовног процеса, програме музеја редовно посећују ученици Гимназије ,,Јан Колар“ са домом ученика у Бачком  Петровцу, који су увек спремни да учествују у нашим програмима отварања. Поред средњошколаца, наше програме посећују и деца из вртића, основци и шира јавност.

 

Међународна сарадња

На основу потписаног споразума о сарадњи са Словачким културним центром из Нашица у Хрватској, реализована је изложба ,,Дозиднице“. Изложба је била отворена од 30. октобра до 29. новембра 2019. године у изложбеном простору галерије.

2020. године одвијала се међународна сарадња на нивоу размене публикација.

Припремила: Ана Сеч-Пинћир
18. марта 2021. године

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB