Етнолошка збирка

Етнолошка збирка садржи предмете који се односе на материјалну и духовну културу Словака у Војводини. У збирци се налазе предмети за домаћинство, интеријерни текстил и делови народне ношње. У етнолошкој и културно-историјској збирци доминирају предмети из Бачке, али постоје и предмети из целе Војводине.

Већина предмета из музејског фонда датира из друге половине 19. и са почетка 20. века. Музејска збирка садржи низ ретких предмета. Најстарији предмет у музеју је сврдло са дрвеном дршком, које датира из 1783. године и потиче из Бачког Петровца.

320 Svrdlo neboziecСврдло из 1783. године, инв. бр. 320
Етнографска збирка Музеја војвођанских Словака

Домаћа радиност војвођанских Словака била је карактеристична и за мушкарце и за жене. Конкретно, код Словака је било развијено узгајање и прерада конопље за властито домаћинство, али и за продају. Предење и ткање конопљиних влакана од којих су израђивани пешкири, столњаци, предмети за одевање, прекривачи или џакови, представљало је традицију у сваком домаћинству. Домаћице би обезбедиле текстил за своје домаћинство и чланове породице, а остатак производа би продавале на пијаци.

У етнолошкој збирци се налазе оглавља (чепјеци) из периода од 1840. до 1880. године, која представљају ретке примерке у музејима у Србији уопште. Занимљиви су по свом изгледу и начину производње.

Cepiec

Капица, инв. бр. 400
Етнолошка збирка Музеја војвођанских Словака

Летимичан поглед на етнолошку збирку Музеја војвођанских Словака пружа нам основне информације које би требало да подстакну на проучавање истраживаче, студенте и све зантересоване за културну историју војвођанских Словака.

Тренутно је у току поступак дигитализације збирке, што ће олакшати њено претраживање и коришћење.

Галерија
Зуске Медвеђове

GZM

Галерија Зуске Медвеђове већ тридесет година представља важан део културног наслеђа војвођанских Словака. Свечано је отворена 1. јула 1989. године, а на првој изложби представљена су управо уметничка дела Зузке Медвеђове. Зузка Медвеђова  је била прва академска сликарка из редова војвођанских Словака.

Виртуелне
туре

banner 360 kresby

banner 360 galeria zm

banner 360 komplex

Комплекс
традиционалне архитектуре

Komplex ľudovej arhitektúry

Комплекс традиционалне архитектуре чини Најстарија кућа у Петровцу (СК1017), која представља непокретно културно добро Републике Србије од изузетног значаја и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе од 1965. године. Кућа датира из друге половине 18. века, а њена околина је музејски комплекс. Поред куће је амбар на саоницама и мњач (СК1893), који је такође непокретно културно добро и под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Изложбена делатност

Запратите нас


 ytlogo     GaleriaZM FB